COPENHILL
Geçenlerde TV de Ford’un yeni suv aracının reklamını izlerken dikkatimi araçtan ziyade arka formattaki snowboard yapan sporcular çekti.
Eski bir snowboardcu olmamdan olsa gerek 😁 reklamı daha sonra tekrar görünce snowboard yapanlardan ziyade bunun karın olmadığı yapay çimler üzerinde ve farklı bir tasarımı olan bir binanın çatısında yapilmasıydı. Reklam bittikten sonra merak edip acaba bir efekt mi diye biraz araştırma yaptım.
Ve beni ciddi manada şaşırtan aynı zamanda bir taşla üç kuş vurmak buna denir dedirten bir proje ile karşılaştım. COPENHILL !
CopenHill Enerji Santrali ve Kentsel Rekreasyon Alanı
CopenHill; üstünde kayak pisti, yürüyüş rotası ve tırmanma duvarı bulunan yeni nesil bir enerji santrali.
BIG-Bjarke Ingels Group, SLA, AKT, Lüchinger+Meyer, MOE ve Rambøll ekipleri iş birliğinde tasarlanan yeni nesil bir yapı
CopenHill Santrali bu haliyle keyif almaya dair hazcı bir sürdürülebilirlik nosyonunu somutlaştırırken, Kopenhag şehrinin 2025’te Dünya’nın ilk karbonsuz şehri olma hayaline paralel bir program yükleniyor. Kentsel rekreasyon alanı ve çevre eğitim birimi ile CopenHill, sosyal bir altyapıyı mimari bir sembole dönüştüren 41,000m2’lik bir atık yakma ve enerji üretim tesisi.
CopenHill ilk günden beri planlanan sosyal etkileri ile kamusal bir altyapı projesi olarak ele alındı. Yanındaki 50 yıllık atık enerji santralinin yerini alan CopenHill’in yeni atık yakma tesisleri, atık yakımı ve enerji üretimindeki en son teknolojileri entegre ediyor. Su kenarındaki konumundan dolayı su kayağından go-kart yarışlarına kadar türlü ekstrem sporların yapıldığı alandaki yeni enerji santrali; kayak, yürüyüş ve tırmanışı da heyecan sevenlerin yapılacaklar listesine ekliyor.
Enerji santralinin iç hacimleri, yapının içindeki makinelerin yüksekliklerine göre pozisyon alarak çatıdaki kayak pistine uygun bir eğim oluşturuyor. İleri seviye kayakçılar; Olimpik half pipe pisti uzunluğundaki yapay kayak pistini, free style için tasarlanan alanı veya slalom rotasını kullanabiliyor. Çocuklar ve başlangıç seviyesindeki kayakçılar ise daha alçak eğimlerde pratik yapıyor. Kayakçılar tepeye telesiyej ile veya yapının içinde 24 saat işleyen çöp fırınına bir anlık göz atabilmelerini sağlayan cam asansör ile çıkabiliyor.
CopenHill atıkları yakarak yılda 150.000 ev için elektrik ve ısıtma sağlayacak
Amager Bakke olarak da bilinen CopenHill, yılda 440.000 ton atığı temiz enerjiye dönüştürme kapasitesine sahip. Bu da yılda 150.000 ev için elektrik ve bölgesel ısıtma sağlayabilmesi anlamına geliyor. Tam bir tasarruf ve temiz çevre yatırımı diyebiliriz. Bunun için de atık arıtma ve enerji üretimindeki en son teknolojilerle donatılmış. CopenHill aynı zamanda yürüyüş parkuru ve bir tırmanma duvarı içeren bir kentsel rekreasyon merkezi olarak işlev görüyor. Ayrıca tesiste çevre hakkında bilinçlendirici eğitimlere de yer verilecek ki sanırsam temiz bir toplum ancak bu tarz eğitimler ile yetiştirilebilir.
41.000 metrekarelik elektrik santralindeki kayak tesisinin tasarımı 2011 yılında uluslararası bir yarışma kazanmış ve iki yıl sonra da binanın temeli atılmış ve 2017 yılında halkın ziyaretine açılmış. Binanın 2025 yılına kadar Kopenhag’ın dünyanın ilk karbon-nötr şehri olma hedefine ulaşmasına yardımcı olacağı umuluyor.
Kopenhag’a özel yapay dağ
Copenhill, kama şeklindeki formu ve eğimli yeşil çatısı ile benzersiz bir forma sahip. Bu da kente özel yapay bir dağ görünümü yaratıyor.
Kayak yapmak istemeyenler için; çatı katı barı, 85 metre yüksekliğinde tırmanma duvarı ve bahçe içine konumlandırılmış 490 metre uzunluğunda yürüyüş ve koşu parkuru da bulunuyor. BIG bu bahçe için mimarlık ofisi SLA Architects iş birliği yapmış. Bu bahçe ile kentte kuşlar, arılar ve çiçekler için “yaşam dolu yeşil bir cep” yaratmak hedeflenmiş. Bahçe ayrıca ısıyı emerken, havadaki zararlı parçacıkları temizliyor ve sel riskini en aza indiriyor. Bu planlamayı yaparken katledilen doğanın insan yaşamı için ne kadar önemli olduğunun bilincinde olduklarını gösteriyorlar. CopenHill on katlı idari alanın yanı sıra akademik turlar, atölye çalışmaları ve sürdürülebilirlik konferansları için 600 metrekarelik bir eğitim merkezi içeriyor. Kayak severler için saatlik 22 euro sezonluk 366 euro olan bu tesis yılda 300.000 turiste ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 670 milyon dolara mal olan bu yatırım kadar sürede maliyetini çıkarır sizi bilmem ama bir taşla üç kuş vurmaya güzel bir örnek
Ülkemizde bu tarz örnekleri görmeyi diliyoruz
CopenHill Enerji Santrali ve Kentsel Rekreasyon Alanı
İşte karlı bir yatırım böyle olmalı çevreye insana delete kazandıran…
Yazar : Murat Çatal
Sitemizin Sağ Alt Köşesinde Yer Alan Bildirim Tuşuna Basarak Haberlerimizi İlk Siz Duyun !!!!