En son ne zaman bir vakit namazını camide eda ettiniz? namazın ardından yanınızda oturan o hiç tanımadığınız yaşlı amcaya hal hatır sordunuz? Ya da saflar arasındaki küçük bir çocuğun başını okşadınız? Eğer cevap verme süremiz 1 dakikayı geçiyorsa ve hatırlamakta zorlanıyorsak cami şuurunu tazelemenin caminin manasını kendimize yeniden hatırlatmanın vakti gelmiştir. Sahi cami bizim neyimiz olur? Yalnızca namaz vakti geldiğinde eğer dışarıdaysak uğradığımız salt bir ibadethane mi? Eğer cevap evetse biz Allah resulünün mescidinden gerekli dersleri alamamışızdır. Çünkü cami yalnızca namaz için toplandığımız bir mekan değildir. Cami biz Müslümanlar için her daim canlı bir toplanma mekanıdır. Ancak içinde bulunduğumuz asırda camiler vakit namazlarındaki bir veya iki safı dolduran yaşlı amcaları saymazsak cumalarda ve bayramlarda hatırımıza gelen -ki burada hanımların dışlanması başka bir konu- yerler haline geldi. Ne oldu da cami şuurumuzu yitirdik sorusunun cevabı kritik. Çünkü bu cevap İslam’ın toplumsal boyutunu da yavaş yavaş zedelediğimizi, asrın önemli hastalıklarından biri olan bireyselleşmeye her geçen gün nasıl da adapte olduğumuzu gözler önüne seriyor. İslam bireylere hitap eden bir dindir. Her birey kendi hür iradesiyle yaptıklarından ve yapmadıklarından mükelleftir. Ancak, İslam’ın öyle bir boyutu da vardır ki bireyler de bu hayat yolculuğunda birbirlerinden sorumludur. Bizi bir yanlış yaptığımızda uyaracak din kardeşlerine ihtiyacımız vardır. İslam’ın toplumsal boyutunu yitirdiğimizde yanlışa düşmemiz de günaha batmamız da kaçınılmaz bir hale gelir. Peki cami bunu nasıl sağlar? Caminin İslam’ın toplumsallığındaki temel rolü nedir? Cami kelime manasıyla toplanılan yer anlamına gelir. Bu mana birkaç safın hatta bazen daha da azının dolu olduğu camilerimize ne kadar da muhalif.

Cemaatle namaz sünnet olması bakımından biz Müslümanlar için inanılmaz kıymetlidir ancak bununla beraber biz Müslümanların arasındaki ülfeti arttırması ve İslam kardeşliğini aramızda yerleştirmesiyle de paha biçilemez bir nimettir. Bundan mahrum kalmamış kimse bunun değerini nasıl bilsin ki? Türkiye gibi büyük çoğunluğun Müslümanlardan oluştuğu bir ülkede bunun kıymetini anlamanın ne kadar zor olduğunu çok iyi biliyorum. Ancak bir süre de olsa 5 vakit ezan sesinden mahrum kaldığımızda, çoğunluğun gayrı Müslimlerden oluştuğu bir coğrafyada bulunduğumuzda caminin bizim nezdimizde nasıl bir kıymeti olduğuna da bizzat şahit olma fırsatım oldu. İşte o zaman caminin birleştirici bir güç olduğunu renk, ırk, millet ve dil fark etmeksizin tüm Müslümanların bir çatı altında yalnızca Allah için buluştuğu ve hiç tanımadığı insanlara kardeşim diyerek sarıldığı manzaralar her hatırladığımda gönlümü ısıtıyor. Cami hepimizin Allah nezdinde eşit olduğunu bir safta el bağlayıp Allah’ın karşısına çıktığımız bunu yaparken de tüm dünyevi unvanlardan sıyrıldığımız yerdir. Allah resulünün mescidini hatırlayın köle ile efendiyi aynı safta buluşturmamış mıydı?

Allah resulünün mescidi demişken burada yalnızca namaz kılmak için toplanılmadığını unutmamak gerekir. Adı üstünde cami toplanma yeri, namaz için gibi bir şart yok kelimenin manasında da. Yeri gelir bir nikah akdi için toplanılır, yeri gelir ders halkası için toplanılır yeter ki İslam’ın çizdiği sınırlar çerçevesinde bir gaye olsun camilerin kapısı bize sonuna kadar açıktır. Camilerin bu tür işlevlerini yurt dışındaki camilerde bugün hala görebilmek mümkün. Özellikle Amerika gibi gayrı Müslim ülkelerde Müslümanlar düğün törenlerini camilerde yapıyorlar tıpkı Hristiyanların düğünlerini kiliselerde yapması gibi. Ancak Türkiye’de biz bu işlevi ne zaman olduğundan emin olamadığım bir zaman diliminde kaybetmişiz. Bunu geri kazanmak için çabalamak ve camileri yeniden canlandırmak bizim için bir görevdir. Çünkü cami bizim için bir ibadethaneden çok daha fazlasıdır. Müslüman kimliğimizin bir tezahürü, aramızdaki uhuvvetin bir yansımasıdır. Kısacası cami bizim Müslümanlığımızın ayrılmaz bir parçası, İslam toplumunun temel yapı taşıdır.


Yazar : Enise Özüdoğru

Sitemizin Sol Alt Köşesinde Yer Alan Bildirim Tuşuna Basarak Yazılarımızı İlk Siz Görebilirsiniz !!!!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen İsminizi Girin