Selçuk Bayraktar, 1979 İstanbul-Sarıyer doğumlu. İlk öğrenimini Sarıyer İlköğretim İlkokulu’nda tamamlayıp, 1997 yılında Robert Kolej’den mezun olmuştur. 1997-2002 yılları arasında İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimine devam etti. Üniversite eğitimi esnasında University of Pennsylvania’nın (UPenn) GRASP laboratuvarından staj kabulü aldı. Staj kapsamında almış olduğu burs teklifiyle, yüksek lisans eğitimini 2002-2004 arasında Elektrik Mühendisiği Bölümünde Upenn’de sürdürdü. Araştırmaları kapsamında dünyada ilk kez İHA’ların formasyon uçuşu deneyleri, hava-yer robot takımlarının koordinasyonu, uçuş kontrol ve güdüm sistemleri konularında bilimsel yayınlara konu olan çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra çalışmaları esnasında göstermiş olduğu üstün başarılardan dolayı MIT (Massachusetts Institute of Technology)’de burslu olarak yüksek lisans-doktora teklifi almıştır. MIT’deki eğitimi sürecinde İnsansız Helikopter Sistemlerine agresif manevra yapma kabiliyeti kazandıracak otomatik uçuş kontrol algoritmaları alanında çalışmalar yürütmüştür. 2006’da MIT Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden ikinci yüksek lisans diplomasını almıştır.
Danışman hocasının Georgia Institute of Technology’ye (Georgia Tech) transfer olmasıyla doktora çalışmalarına Georgia Tech’de devam etmiştir. 2003 yılında Baykar bünyesinde başlayan milli ve özgün insansız hava aracı teknolojileri geliştirme faaliyetlerine destek olmak maksadıyla doktora çalışmalarını yarım bırakarak 2007 yılında Türkiye’ye dönüş yapmıştır. Eğer genç bir bilim adamı birçok imkana sahip olacağının farkında olmasına rağmen ülkesine dönmek eğiliminde ise milli şuuru nedeniyle bu tercihi yapmıştır. Çünkü imkanlar ülkesindekinden çok daha iyi olduğunu mutlaka görmüştür ve bunu elinin tersiyle itmesinin başka hiçbir şeyle izahı yoktur.
2007 yılından bu yana Baykar bünyesinde teknik müdürlük (CTO) görevini yürütmektedir. Baykar bünyesinde Milli ve Özgün olarak geliştirilen İnsansız Hava Aracı Sistemleri’nin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme vb. konularda çalışmaktadır.
Ayrıca kurucusu olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nda (T3), yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanların teknoloji geliştirilmesi süreçlerine katılmalarını sağlamak; stratejik önemi, yüksek katma değeri ya da küresel rekabet koşulları gereğince milli ve özgün olarak üretilmesi öncelikli olan ürün, sistem ve bileşenlerin üretilmesine dönük girişim, araştırma-geliştirme, proje ve faaliyetleri yapmak ve desteklemek; yetenekli gençleri tespit etmek ve eğitmek; teknoloji alanında girişimcilik kültürünün gelişmesine ve bütün bu alanlarda yapılacak bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla Mütevelli Heyeti Başkanı olarak çalışmalara liderlik etmektedir.
Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile evli olan Selçuk Bayraktar, bir çocuk babasıdır.
Bunlar her yerde Selçuk Bayraktar hakkında bulabileceğiniz bilgilerdir. Fakat asıl önemli olan şu ki hep uzun yıllar biri gelsin de bilim sanayi teknoloji alanında birtakım çalışmalar yapsın ve içinde bulunduğumuz sıkıntılardan bizi kurtarsın.
İnanın bunu ne Erbakan istedi ne de Selçuk Bayraktar ister. Bu ülkede muhteşem bir genç enerji potansiyeli var. İşte asıl değerlendirilmesi gereken enerji gençliktir. Ülkemiz hakkı olan her enerji kaynağına sahip olmaya tabi ki çalışmalıdır. Lakin geleceğimiz bugünün gençliğine yapılacak yatırımlar üzerine inşa edilmelidir.
Gençlerimize al şu test kitabını ve müfredat kitabını hadi oku çöz diyerek onları sadece sevmeyecekleri bir alana itmek yerine bizzat üretim inşa eğitim sistemleri içinde bilgiyi yaşayarak, hatası doğrusu ile öğrenmesini sağlayacak düzenlemeler içerisinde değerlendirmek, yeteneklerini keşfetmelerine olanak sağlayarak geleceğe hazırlanmalıyız.
Erbakan Selçuk Bayraktar için iyi bir örnekti. Şimdi kendisi gençler için örnek konumuna geldi.
Çevresini sürekli inceleyen gençler onu göz hapsine almış durumda.
Yapmış olduğu çalışmalar ve elde edilen başarılar gençlerin dilinde
Takip edilmeye değer bulunan her insanı gençlerimiz dikkatle izleyeceklerdir.
Bu nedenle gençleri iyi yetiştirmede örnek teşkil eden doğru insanlarla gençler buluşturulmalı yapmış oldukları çalışmalar gerek okul gerek başka platformlarda değerlendirilip teşvik edici ödüllendirilmeler sağlanmalı .
Selçuk bayraktar kapıyı açtı ve arkasından gelecek gençleri bekliyor…
Yazar : Murat Çatal
Sitemizin Sağ Alt Köşesinde Yer Alan Bildirim Tuşuna Basarak Yazılarımızı İlk Siz Görebilirsiniz !!!!